Slöjdbeskrivningar

Ofta när jag är ute och reser runt med slöjden får jag frågor vad deltagarna kan göra själva med elever, eller så kan det vara kursdeltagare på olika kurser som undrar över verktyg och tekniker. Här ska jag försöka beskriva så gott jag kan vad som kan behövas mm. Vill dock poängtera att detta är mitt sätt att göra det på, det finns säkert andra tekniker, verktyg och material till allt. Pröva Dig fram, lättast är att hålla sig till det enkla så kan en utöka material och verktygsförråd efter hand.

Beskrivningarna täcker långt från allt det jag gör själv, de är helt baserade på vad jag får många frågor om, saknar Du något, hör gärna av Dig!

Luffarslöjd, material och verktyg

Luffarslöjd är enkelt och roligt och brukar gå att anpassa till de flesta tillfällen och är lätt att bära med. Verktygen och tråden går att inhandla på de flesta järn och hobbyaffärer.

Säkerhet

Det som kan behövas tänka på innan är möjligtvis att Du kanske behöver armskydd om du ska göra större, rivigare alster, eventuellt handskar och plåster. Jag brukar göra armskydd av avklippta tröjärmar, tights samt lite tjockare strumpskaft beroende på tillgång. När det gäller handskar fungerar ett par sk montagehandskar bra, de har en gummibelagd sida och en sida i nylon som andas. Det där brukar vara en smaksak, en del vill ha handskar, andra arbetar bäst utan, är det barn inblandat är det bättre att göra utan så de inte riskerar att måtta fel med tången.

Verktyg

Börja med tre enkla tänger och köp mer sedan om Du fastnar för detta slöjdande. Jag brukar rekommendera att en startar med en lite större avbitare som klarar 2mm, en rundtång samt en sidavbitare. En del tycker det är svårt i början att böja så det blir fina böjar med rundtång, då kan det vara lättare att böja med en näbbtång som har lite räfflor, det gör att tråden inte glider av så lätt.

Material

Järntråd: 

2mm –               Som stormtråd i skålar, krokar m.m

1,5 –                  Som spiraltråd i t ex äggkorgar samt för olika dekorationer. Den går också att använda som stomtråd i t ex värmeljushållare men för att det ska bli stadigt behöver Du använda fler än med 2mm

0,7 –                  Det är denna tråd Du bygger upp väggarna i skålen med, som Du virar runt stomtrådarna.

1mm –                Denna tråd använder jag mest till smycken och kanske ev för en kraftigare skål.

Järntråd rostar lätt, det går att undvika genom att smörja in med matolja. Ska det vara utomhus och ej i kontakt med mat går linolja bra.

Galvat samt rostfritt:

Samma dimensioner som ovan förutom att jag aldrig gör smycken i galvat. Ska Du göra alster som ska vara i kontakt med livsmedel är rekommendationerna att en gör det i rostfritt. Tänk på att rostfritt är väldigt hårt att arbeta med precis som galvat är lite hårdare att arbeta med än t ex järntråd.

Trådarna ovan är de jag brukar arbeta med, sedan finns mycket mer att välja på, mässing, aluminium m.m. Dessa brukar vara lite dyrare men kan med fördel användas i till exempel dekorationer.