Skapande Skola

Skapande skola

Skapande Skola är ett bidrag man kan söka genom sitt kulturombud i första hand. Detta bidrag fördelas av Kulturrådet och du kan läsa mer om detta här: Skapande Skola. I Kulturkatalogen Väst kan man hitta olika typer av arrangemang med godkända utövare för vilka man kan söka bidrag. Ateljé Hjortmark´s har varit med och genomfört ett stort antal Skapande Skola projekt och finns önskemål om referenser kan man få detta, maila gärna eller ring om detta är aktuellt.

 

 

Kulturkatalogen Väst!kulturkatalogenbanner545x130

I denna katalog som numera endast finns på nätet kan man söka olika kulturarrangemang att uppleva. Ateljé Hjortmark´s projekt är lättast att hitta genom att söka på namnet under “utövare” där alla som är med står i bokstavsordning. För dessa projekt kan man som arrangör få Skapande Skola bidrag, arrangörsstöd på 50% eller resebidrag.

I Göteborgsområdet finns jag med i Kulturterminen, gå gärna in där och titta under “kulturpedagogiska projekt”.

 


Hjälp att planera

Ibland finns inte tiden där, självklart får Du som arrangör hjälp med en planering av projektet om önskemål finns. Till en del av projekten hör också en lärarhäfte med råd, tips och hur man kan lägga upp projektet. När det gäller upplägget av Ateljé Hjortmark´s projekt så tas allt material, utställningsrekvisita samt skyddsdukar m.m med av handledaren. Det Du som arrangör tillhandahåller är lokal samt i vissa fall vatten och avlopp.

 

Olika projekt att välja på…
 Hoppa för livet!

 

Repslagning – Kreativt Återbruk

Tillsammans utforskar vi repslageri som hantverksform på ett kreativt och inspirerande sätt. Av gamla t-tröjor som vi klipper i remsor slår vi rep som sedan går att använda som hopprep. Vi samarbetar kring repslageriets alla sysslor och det blir ett sätt att öva finmotorik, rytm och rörelse.

Av något gammalt blir det nytt, vi samtalar kring olika material, användningsområden och inte minst lekar att hoppa till. I samverkan med slöjdlärare blir handtagen för hopprepet till, vi lägger upp en plan tillsammans för hur varje moment kan genomföras inför projektet. På så sätt väver vi samman slöjd och återbruk på ett kreativt sätt som också kan passa för ett skapande skola projekt.

 

Den magiska väskan – Slöjd som det flyger om!

Sportlov, Hjortmarks

 Vad är det i den magiska väskan? En massa tussar i regnbågens alla färger! Skulle vi kunna få dem att flyga?

Häng med och utforska ull som slöjdmaterial! Vi tovar tillsammans fantasifulla fåglar i vackra färger som vi sedan hänger bland tussar av moln. Vi fantiserar och berättar kring fåglarna och vad de kan tänkas göra eller var de är på väg.

Vi pratar också om ull som material och dess historia. I momentet får eleverna pröva två sätt att tova, dels våttovning, dels torrtovning med nål. Vi arbetar endast med närproducerad tvättad ull.

Språk, berättande, historia samt skapande är några ämnen som berörs i detta slöjdprojekt, ett projekt som även passar bra för Skapande Skola. I momentet prövas motorik, koordination samt förmågan att skapa något utifrån en idé eller föreställning.

 

 Den magiska väskan 2 – Slöjd som kryper!
 20150317_133629_resized

I den magiska väskan finns det tussar i regnbågens alla färger, vad kan vi kan göra av detta?

Vi funderar över insekter i alla former och tar fram skaparlust, fantasi och tovar egna småkryp. Vi fantiserar om vad just våra egengjorda insekter har för namn, var de kommer ifrån och vad de har för uppgift i naturen.

Tillsammans med material från naturen blir en liten utställning till. All ull som används är lokalproducerad och tvättad, vi pratar om var den kommer ifrån och hur det ser ut hos fåren.

Språk, berättande, samhälle samt skapande är några ämnen som berörs i detta slöjdprojekt, ett projekt som även passar bra för Skapande Skola. I momentet prövas motorik, koordination samt förmågan att skapa något utifrån en idé eller föreställning.

 

 

Slöjda krokigt!

Luffarslöjd

Pröva luffarslöjd – En gammal hantverksform!

Under ett tillfälle tittar vi på luffarslöjd och dess historia. Vad användes det till? Hur såg det ut och vilka material användes? Vilka var det som utövade denna arbetsform?

Vi gör krokar, en liten skål eller kanske en trollslända? Slöjdprojektet passar för Skapande Skola och berör ämnen som kulturhistoria, hantverk och samhälle samtidigt som det också övar finmotorik, koordination och koncentrationsförmåga. Förutom detta så mynnar projektet ut i glädjen att skapa något eget utifrån en idé eller föreställning.

I de äldre åldrarna ligger tonvikten på samhälle, kulturhistoria samt få pröva att tillverka bruksföremål och att arbeta mer avancerat med olika tekniker.

Låter detta spännande och Du vill veta mer? gå in på http://www.kulturkatalogenvast.se/

 

Kommer snart info.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommer snart info.